Jan Brokken (tekst) en Clara Biermasz (piano) in Wenen

Op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade in Wenen en Zijne Excellentie Aldrik Gierveld, ambassadeur in Oostenrijk, brengen Jan Brokken (tekst) en Clara Biermasz (piano) op vrijdag 19 november hun indrukwekkende concertlezing De rechtvaardigen in de Nederlandse Residentie in Wenen.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte Jan Zwartendijk, de Nederlandse consul in Kaunas (Litouwen), een manier om duizenden Joodse vluchtelingen het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden ze met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog. Het verhaal van Jan Zwartendijk is even verheffend als heldhaftig. Jan Brokken beschrijft zijn leven en de lotgevallen van enkele ontkomen Joden in een meeslepend epos. De internationale bestseller De rechtvaardigen is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment. Een onthutsend non-fictieboek waaraan jarenlange en wereldwijde research ten grondslag ligt. Steven Spielberg: ‘Als ik het verhaal van Jan Zwartendijk eerder had gekend, had ik het verfilmd.’ Bill Clinton: ‘He filled desperate lives with hope during a period of great darkness, and his actions will remain a beacon of decency and righteousness for generations to come.’

Op basis van het boek stelden de Weense pianiste Clara Biermasz en Jan Brokken een ontroerende concertlezing samen, met nocturnes, mazurka’s, een ballade en twee polonaises van Frédéric Chopin en een Moment Musical van Franz Schubert.

 

Datum: 19 november

tijd: 17.00 tot 19.00 uur, inloop vanaf 16.30

voertaal: Nederlands

entree: voor genodigden, een beperkt aantal geïnteresseerden kunnen de concertlezing gratis bijwonen, indien zij zich voor 12 november opgeven bij WEN-PD@minbuza.nl

plaats: Residentie van de Nederlandse Ambassade,

Jacquingasse 8-10,

1030 Wenen