Jan Brokken in gesprek met Philip Dröge over ‘De kampschilders’ op het Geschiedenisfestival in Haarlem

Niet te missen: op zaterdagmiddag 15 oktober gaat Philip Dröge, schrijver van Moederstad, Jakarta, een familiegeschiedenis, in gesprek met Jan Brokken over diens nieuwste boek De kampschilders op het Geschiedenisfestival in Haarlem. Plaats: de Grote Zaal van de Philharmonie Haarlem. Aanvang: 16.45 uur.

De kunsten bloeiden in de jaren dertig op Bali. Vanuit de hele wereld trokken kunstenaars naar het eiland en raakten geïnspireerd en betoverd door de Balinese cultuur. Onder hen ook de schilders Rudolf Bonnet, Willem Hofker en Maria Hofker-Rueter. Maar aan die wereld kwam een eind toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Bonnet en de beide Hofkers kwamen in een jappenkamp op Celebes terecht, Rudolf en Willem in hetzelfde kamp als Han, de vader van Jan Brokken, Maria in hetzelfde kamp als zijn moeder Olga. Op ingenieuze en ongeëvenaarde wijze verweeft Brokken hun lotgevallen. Hij wekt het rijke culturele leven op Bali tot leven, maakt de voortdurende angst in het kamp op indringende wijze invoelbaar en laat zien hoe kunst in onmenselijke omstandigheden een redding kan zijn.  De boeken van Jan Brokken en Philip Dröge zijn vaak met elkaar vergeleken, met name De tuinen van Buitenzorg en Moederstad. Nu gaan de auteurs met elkaar in gesprek op het festival waar fans van historische non-fictie elkaar treffen.

Datum: 15 oktober 2022
Aanvang: 16.45 uur, festival duurt de gehele dag
Signeren: na afloop bij boekenstand in de foyer
Kaarten: Toegang alleen mogelijk met een toegangskaart voor het hele festival – https://www.historischnieuwsblad.nl/geschiedenis-festival/

Plaats: Philharmonie (Grote Zaal)
Lange Begijnestraat 11
2011 HH Haarlem