Oratorium ‘De rechtvaardigen’ op NPO Radio 4 (Tweede deel)

Op zaterdag 22 oktober 2022 zendt VPRO Vrije Geluiden het eerste deel uit van het Oratorium De rechtvaardigen op NPO Radio 4 van 23.00 tot 24.00 uur. Omlijst met gesprekken met componist Peter Vigh, schrijver Jan Brokken en sopraan Martha Bosch van Cappella Amsterdam. Het is een live-opname van 5 mei jl. in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Op basis van zijn epos De rechtvaardigen schreef Jan Brokken de tekst voor het oratorium en leverden de Letse componist Pēteris Vasks en de Hongaars-Nederlandse componist Peter Vigh compleet nieuwe composities. Aangevuld met bestaande muziek van Lera Auerbach en Dmitri Sjostakovitsj werd het oratorium zeven maal uitgevoerd – in Den Haag, Amsterdam, Alkmaar, Middelburg, Nijmegen, Breda, Emmen – door het gemengd kamerkoor Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss, het Berlage Saxophone Quartet en Jan Brokken in de rol van de verteller.

In het eerste deel wisselen muziek en tekst elkaar af, na de pauze versmelten de 28 stemmen, de sopraan-, alt-, tenor-, baritonsaxofoon en de verteller tot het magistrale Zeven jaar en drie weken, de vlucht van Leo en Bella Adler. Dit tweede deel wordt op zondag 23 oktober 2022 uitgezonden, ook weer in het programma VPRO Vrije Geluiden op NPO Radio 4 van 23.00 tot 24.00 uur.

Beide uitzendingen zijn terug te beluisteren op Uitzending Gemist van NPO Radio 4.

Nooit eerder is in het literaire veld en de Nederlandse concertpraktijk een dergelijke productie tot stand gekomen, een reusachtig Gesamtkunstwerk dat een indrukwekkend eerbetoon brengt aan de Nederlandse consul in Kaunas, Jan Zwartendijk, die duizenden visa verstrekte aan Joodse vluchtelingen. Een reddingsoperatie die vele malen omvangrijker was dan Schindler’s List en uiteindelijk tegen de 10.000 levens redde.