Jan Brokken signeert De Kampschilders in Venduehuis in Den Haag

Op zondag 20 november signeert Jan Brokken zijn recent verschenen De kampschilders van 12.00 tot 13.00 uur op de eerste kijkdag van de Indonesian Art Auction in het Venduehuis voor Indonesische kunst in Den Haag. Op de veiling worden enkele werken van Willem Hofker aangeboden, een van de kampschilders.

De kunsten bloeiden in de jaren dertig op Bali. Vanuit de hele wereld trokken kunstenaars naar het eiland en raakten geïnspireerd en betoverd door de Balinese cultuur. Onder hen ook de schilders Rudolf Bonnet, Willem Hofker en Maria Hofker-Rueter. Maar aan die wereld kwam een eind toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Bonnet en de beide Hofkers kwamen in een jappenkamp op Celebes terecht, Rudolf en Willem in hetzelfde kamp als Han, de vader van Jan Brokken, Maria in hetzelfde kamp als zijn moeder Olga. Op ingenieuze en ongeëvenaarde wijze verweeft Brokken hun lotgevallen. Hij wekt het rijke culturele leven op Bali tot leven, maakt de voortdurende angst in het kamp op indringende wijze invoelbaar en laat zien hoe kunst in onmenselijke omstandigheden een redding kan zijn.  Met De kampschilders bewijst Jan Brokken zich opnieuw als een briljant verteller en als literaire non-fictieschrijver nummer 1 die de grote historisch feiten navoelbaar en de kleine persoonlijke geschiedenissen magisch kan maken.

 

Datum: 20 november

Tijd: 12.00 tot 13.00 uur.

Plaats: Venduehuis voor Indische/Indonesische kunstenaars

Nobelstraat 5,

2513 BC Den Haag