Die Vergeltung blijft diepe indruk maken

In veertig grote Duitse regionale dagbladen verscheen op 31 maart 2015 wederom een buitengewoon lovende recensie over Die Vergeltung. De conclusie van recensent Sibylle Peine: ‘Bei seiner Spurensuche entdeckt Brokken überraschende Details und Geheimnisse. Durch immer neue Verdachtsmomente, Wendungen und Hinweise wird der Leser atemlos in Spannung gehalten. Die Vergeltung ist jedoch mehr als ein Kriminalischer Bericht, dem Autor gelingen eindrucksvolle Menschenporträts. Er enthüllt die Leidenschaften hinter den verschwiegenen Bauerngesichtern. So ist das Buch vor allem eine Geschichte über menschliche Abgründe, Lügen und Verstrichungen in Zeiten des Krieges.’

De Berlijnse boekhandelaar Susanne Robben is eveneens diep onder de indruk van Die Vergeltung. ‘Ik heb minstens tussen de drie tot vier uur nodig om ook maar bij benadering de kwaliteiten van dit boek onder woorden te brengen. Het is voor mij een ware ontdekking.’ Met een vriendin is Susanne bezig een nieuwe boekhandel op te richten. Ze laat zich daarbij verrassend genoeg leiden doorBlok, de boekhandelaar van mijn vader. ‘Dit is een enorme motivatie voor ons,’ aldus Susanne, die goed Nederlands leest en spreekt. ‘Even Blok bellen‘, is al een gevleugelde uitspraak voor ons. Als ook: Doe er iets voor de jongste bij.‘ Bij de vormgeving van de etalage moet ze steeds aan Blok denken. In zijn boek beschrijft Jan Brokken hoe boekhandelaar Blok het idee voor de nieuwe winkelpui in Dachau kreeg, in maart 1945, tijdens de moeilijkste, zwaarste en wanhopigste periode uit zijn leven. Dat zijn in Dachau ontstane idealen zeventig jaar later een Berlijnse boekhandelaarster inspireren, is van een grote poëtische schoonheid.