Franse lof voor Baltische Zielen

Misschien wel een van de mooiste voorbeelden van het adembenemende bestaan van echte reizende schrijvers, vindtJean-Christophe Buisson van Les Ames Baltes. In Le Figaro Magazine van zaterdag 17 mei 2013 komt hij woorden te kort om het boek van Jan Brokken te roemen. Onder de kop Een Batavier in de Baltische landenschrijft hij: “De vrucht van geografische omzwervingen maar ook van historische en literaire. Dit in de zwarte inkt van de melancholie gedrenkte verhaal is een parel in zijn genre. Gedurende maanden heeft de Nederlandse schrijver Jan Brokken de wegen, paden en wateren van de Baltische landen verkend. Terwijl hij niets zocht, heeft hij schatten gevonden.” Voor Jean-Christophe Buisson is Jan Brokken even op zijn gemak als hij de veldslagen van de Teutoonse ridders uit de XII eeuw optekent als de ultieme getuigenissen van het glorieuze Joodse verleden van steden en dorpen in Estland en Litouwen. Zijn boek is “schitterend geschreven en even schitterend vertaald door Mireille Cohendy“. Het is “de meest formidabele introductie in die vreemde en fascinerende wereld die ingeklemd ligt tussen communisme en nazisme, en tussen Zweden, Polen, Duitsland en Rusland.” Jean-Christophe Buisson kent het boek de hoogste onderscheiding toe die Le Figaro vergeeft: vier sterren