‘De tuinen van Buitenzorg’ Boek van de maand bij Humberto op Radio 1

Het Radio 1 programma Humberto heeft De tuinen van Buitenzorg uitgeroepen tot Beste non-fictieboek van de maand februari.

‘Brokken stelt ons op ons gemak,’ zei boekenredacteur Emma Louise Diest voor de microfoon. ‘Zodat een duik in het verleden niet voelt als een angstvallig achterom kijken maar als een ontdekkingstocht op weg naar het heden. De manier waarop Brokken de brieven van zijn moeder aan de lezer openbaart, maakt dat we ons zonder enige moeite kunnen wanen in die tijd dat zijn moeder nog aan het begin stond van haar leven en terecht kwam in een voor haar totaal nieuwe wereld. Het is alsof we de stappen van toen samen met haar zetten.’

De tuinen van Buitenzorg doet het inmiddels ook in Brussel en Vlaanderen goed. Het boek is binnengekomen als nr. 2 op de Boeken Top Vijf in de categorie non-fictie van dagblad De Standaard in Brussel. Tomas Vanheste schreef in het literaire tijdschrift De lage landen: ‘De kracht van De tuinen van Buitenzorg schuilt in Brokkens vermogen om de lezer te laten ervaren hoe het geluid van geduldig bladeren harken klinkt en de sfeer op te roepen van de denk- en leefwereld waarin zijn moeder verkeerde. (..) Uit haar brieven blijkt wel dat Brokken zijn literaire talent niet van een vreemde heeft. (..) Wie meedeint op het ritme van zijn proza, raakt in bekoring.’