Joost Karhof kijkt uit naar Baltische zielen

Joost Karhof (Kunststof TV, Nova) ziet het verschijnen vanBaltische zielen, het omvangrijke, nieuwe non-fictie boek van Jan Brokken, als een van de hoogtepunten van het nieuwe culturele seizoen. In de VARA-gids van 23 augustus zegt hij: “Jan Brokken is een van mijn favoriete schrijvers en ik zie dan ook erg uit naar zijn nieuwe boek Baltische zielen. Zijn vorige boeken In het huis van de dichter en de verhalenbundel Zeedrift – dat zich grotendeels op Curaçao afspeelt waar ik mijn jeugd heb doorgebracht – vond ik fantastisch. Ik word totaal gegrepen door zijn stijl, de unieke manier waarop hij dingen benadert en de gevoeligheid waarmee hij schrijft.”

Het ruim vijfhonderd pagina’s tellende Baltische zielenverschijnt in de tweede week van november 2010.   Jan Brokken beschrijft in het non-fictieboek het lot van vijftien families in Estland, Letland, Litouwen en Kaliningrad. Beroemde families (Eisenstein, Rothko, Lipchitz, Gidon Kremer, Romain Gary, Hannah Arendt, Arvo Part), bekende en totaal onbekende. Hij reist naar de plekken waar ze hun leven of een belangrijk deel van hun leven doorbrachten en reconstrueert hun gevecht met de misdadige regimes van de twintigste eeuw. Het is een boek over geloof in rechtvaardigheid, hoop en liefde, vaderhaat, moederbinding, eigendunk, trots en het afschuwelijke kwaad dat politiek heet.

Jan Brokken voltooide de definitieve versie van het manuscript op 12 september. “Het was een reusachtige klus. Een dikke vijf jaar speuren, interviewen, lezen, schrijven. Alleen al het verzamelen van de honderd illustraties kostte maanden tijd. En dan de duizenden feiten… Maar het was ook een aangrijpende reis door de geschiedenis en door in vergetelheid sluimerende gebieden. Het moeilijkste maar ook het prettigste en het spannendste was het schrijven. Ik moest in de huid van totaal verschillende mensen kruipen, van armelui tot baronnen en baronessen, van slachtoffers tot daders, van een meisje dat een nationale heldin werd tot een verrader die zwichtte voor chantage.”