Niet miskend, niet gekend

Onder de kop Opnieuw een mooie Jan Brokken schrijft Renée de Borst in De Gelderlander van 5 januari 2010 en hetBrabants Nieuwsblad van 11 januari 2010: “Jan Brokken schrijft al jaren de sterren van de hemel.  Hij debuteerde in 1975 met Mata Hari en publiceerde daarna met grote regelmaat de prachtigste boeken, veelal op de grens van fictie en non-fictie. Met de roman De blinde passagiers uit 1995 leek hij door te breken naar een groot publiek. Toch bleef hij een schrijver in de marge. Brokken was ooit HP-journalist en is sinds 1986 schrijver en reiziger. Hij is niet zozeer miskend. Wie hem kent, heeft grote waardering voor zijn prachtige schrijfstijl en interessante onderwerpkeuze.

Brokken is veeleer niet gekend. Het is om die reden dat hij vorig jaar de Onregelmatige Omslagprijs kreeg, een initiatief van boekhandel De Omslag in Delft. Eigenares Trude Gerritsma zei toen: “Brokken heeft twee literaire prijzen gewonnen. Gezien zijn oeuvre, dat van een constante hoge kwaliteit is en van een verrassend grote verscheidenheid, is dat een absolute schande.” Nu is erZeedrijft. Een bundel met dertien reisverhalen. Ook weer prachtig geschreven. Brokken is opmerkzaam en hij heeft een goed oog voor het onwaarschijnlijke. Hij legt verbanden en onderzoekt. Ga met hem mee naar de koffieboeren in Guatemala, lees in De Turkse knoop over scheepsrampen en geniet van de hilarische ontmoeting die Brokken ooit in een Chinees restaurant had met Yasser Arafat. Laat dan het motto van deze bundel even doordringen: “Iedere reiziger is een ontdekkingsreiziger. Wat hij ontdekt is misschien niet nieuw voor de mensheid, maar wel voor hemzelf.”