TV-portret Jan Brokken maakt diepe indruk

Ruim 341.000 kijkers keken naar het tv-portret van Jan Brokken dat de NCRV op 23 november op Nederland 2 uitzond als laatste van de serie Nestvlieders van het programma Schepper en Co. Een verbazingwekkend hoog aantal gezien het tijdstip van de uitzending: vijf uur in de middag. De eerste van een reusachtige stroom reacties kwam om 17.40 binnen. D.O.: ‘Intens genoten van je wijze van vertellen. Diepzinnig en meeslepend. Mooi gefilmd, de plekken die zo belangrijk zijn in je boeken kwamen in een prachtig mild herfstlicht te staan. Een uitzending om nog lang over na te denken.’ J.v.d.V: ‘Je bent een meesterverhalenverteller, dat is weer bevestigd. Een goddelijke gave. Het verhaal van je leven is ook nogal een verhaal. Mysterieus en wonderbaarlijk zoals het leven is. Spannend en dramatisch zoals een goed verhaal hoort te zijn.’ Ko van G.: ‘Ik heb genoten van de mooie tv-uitzending over jou. Indrukwekkend.’ Frans S.: ‘Prachtig en indrukwekkend.’ Wieke K.: ‘Een schitterend programma. Mijn vraag is over welk muziekstuk het gaat als Jan Brokken thuis naar een cd luistert.’ (Credo van Arvo Pärt, het stuk speelt een belangrijke rol in Baltische zielen) Petra K.: ‘Ik werd geraakt door uw levensverhaal.’ E.S.: ‘Erg mooi en indringend.’ M.K.: ‘Heel persoonlijk en ontroerend.’ B.E.: ‘Je hebt je vader op een eerlijke en menselijke manier neergezet.’ Sandra L.: ‘Ik heb me op grond van je boeken een voorstelling van je gemaakt, van je manier van praten en in het leven staan. Juist daarom heb ik even overwogen nietnaar de uitzending te kijken. Gelukkig heb ik dat toch gedaan. Je hebt iets wat alleen heel grote schrijvers hebben: een bijna pijnlijke eerlijkheid en een volstrekte authenticiteit.’ Naast de digitale reacties kwamen ook ouderwets (maar des te indrukwekkender) brieven binnen. Van bijvoorbeeld de schrijver van voortreffelijke maritiem historische boeken en de Rotterdam-kenner bij uitstek Bram Oosterwijk: ‘Het was een indringend verhaal, dat – onder meer in Rhoon – mooi was verfilmd. Jouw worsteling met het geloof sprak me aan, ook omdat het mij bezig houdt. Ik vind dat ik je moet laten weten dat ik onder de indruk was. Ik volg je sinds Mijn kleine waanzin en heb met zeer veel interesse en bewondering In het huis van de dichter en Baltische zielen gelezen. Ik ga er vanuit dat er over enige tijd van jouw hand nog meer boeken in dit genre zullen verschijnen. Ik wacht er op.’