TV portret Jan Brokken

Ter afsluiting van de serie Nestverlaters zond het NCRV-programma Schepper en Co op vrijdag 23 november van 17.05 tot 17.35 op Nederland 2 een tv-portret uit van Jan Brokken. Met zijn twee autobiografische boeken Mijn kleine waanzin en In het huis van de dichter als uitgangspunt, filmden verslaggeefster Yoka van Eck en redactrice Heleen Knegtmans de auteur op de belangrijke plaatsen uit zijn leven: de domineesbank in de NH Kerk in Rhoon, de Dorpsdijk van het oer-Hollandse dorp, de pastorie aan de Singel, de polders en de grienden van Rhoon, de Brouwersgracht in Amsterdam, de werk- en zitkamer op de zolder van het 17e eeuwse pakhuis, het bureau waaraan Jan Brokken 25 romans, reisverhalen en non-fictieboeken schreef.
De NCRV-reportageploeg legde ook een filmimpressie vast van de concertlezing Een hommage aan Youri Egorov die Jan Brokken samen met pianist Marcel Worms begin november in de Amstelkerk in Amsterdam gaf. Tal van foto’s uit de privé-albums van Jan Brokken completeren ditaangrijpende tv-portret, waarin de worsteling met het geloof en het fanatisme van de gelovigen centraal staat. Het indrukwekkendste moment uit de documentaire is misschien wel waarin Jan Brokken vertelt dat hij pas iets van het geloof begon te begrijpen toen hij in Estland over de ontstaansgeschiedenis van Arvo Pärt’s Credo hoorde, een verhaal dat hij opgetekend heeft in Baltische zielen. Voor alle lezers van Jan Brokken is dit diepgravende en integere tv-portret een must om te zien. Het programma wordt herhaald op zondagmorgen 25 november op Nederland 2 om 07.40 uur. Vanaf maandag 26 november is het te zien op Uitzending Gemist.