Concertlezing Verborgen Geschiedenis, Verboden Muziek in Aalsmeer

Op uitnodiging van de Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer brengen Jan Brokken (tekst), Marcel Worms (piano) en Eleonore Pameijer (fluit) op zondag 12 februari hun indrukwekkende tekst- en muziekprogramma Verborgen Geschiedenis, Verboden Muziek in de Doopsgezinde Kerk in Aalsmeer. Naar aanleiding van zijn boek De vergelding, een dorp in tijden van oorlog vertelt Jan Brokken over het wegmoffelen van dramatische oorlogsgebeurtenissen. Hij belicht tevens de goeddeels vergeten muziekwerken van componisten wier werk verboden was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Marcel Worms en Eleonore Pameijer voeren composities uit van Dick Kattenburg, Johanna Bordewijk-Roepman, Leo Smit, Rosy Wertheim, Marius Flothuis, Paul Hermann en Nico Richter. De meeste van deze componisten overleefden de oorlog niet en kwamen om in concentratiekampen. Het opvallende is dat hun muziek niet diep tragisch is maar getuigt van een enorme vitaliteit. Dick Kattenburg kan gerust de Nederlandse Gershwin worden genoemd en Leo Smit en Rosy Wertheim zochten hun inspiratie in Frankrijk bij o.a. Ravel. Ook muzikaal is dit programma bijzonder interessant en veelzijdig.

 

 

organisatie&reserveren: www.kunstencultuuraalsmeer.nl