Op 4 februari opent Hermitage Amsterdam de voor West-Europa exclusieve tentoonstelling ‘1917. Romanovs & Revolutie’, waarvoor o.a. Jan Brokken  zijn stem en bijdragen leverde voor de audiotour.

Ruim 250 exclusieve objecten komen voor de tentoonstelling naar Amsterdam vanuit St.-Petersburg en Moskou, waaronder schilderijen, toegepaste kunst, persoonlijke kostuums van de tsaren, historische documenten en foto’s. Ze brengen het indrukwekkende verhaal in beeld van het tsarenpaar Nicolaas II en Alexandra en de explosieve politieke en sociale omstandigheden tijdens Nicolaas’ regering.

Het publiek ervaart het scherpe contrast tussen enerzijds het mondaine St.-Petersburg met zijn bloeiende kunsten en anderzijds de om zich heen grijpende maatschappelijke onrust. Achteraf blijken keuzes en beslissingen van de tsaar de Revolutie en het einde van de Romanovs in Rusland na ruim 300 jaar onafwendbaar te hebben gemaakt. De laatste levensjaren van het tsarengezin komen heel nabij. Alle gezinsleden werden in juli 1918 vermoord. 1917: hét kantelpunt in de Russische geschiedenis. De laatste tsaar en de revolutie, een eeuw later exclusief in Amsterdam. Van 4 februari t/m 17 september 2017.

Jan Brokken zal samen met pianist Marcel Worms een concertlezing geven. Deze datum wordt nader bekendgemaakt. Houd hiervoor janbrokken.nl/agenda in de gaten.

Op zondag 29 januari geven Jan Brokken en Marcel Worms ook een Russisch getinte concertlezing ter gelegenheid van de tentoonstelling Russisch Realisme rond Repin -1870 – 1900, in het Drents Museum in Assen.  Meer informatie op janbrokken.nl.

Meer informatie over de tentoonstelling vindt u op hermitage.nl.