Een vertelling met de cello in de hoofdrol Lidy Blijdorp – cello, Jan Brokken – verteller

Op zondag 4 november 2018 om 16.00 uur presenteren Lidy Blijdorp en Jan Brokken in GIGANT hun programma ‘De cello van Anner’. In deze cross-over van literatuur en muziek leest Jan Brokken essays voor en speelt Lidy Blijdorp muziek van Bach, Kodaly en Messiaen. Literatuur, proza en muziek vullen elkaar aan en vloeien in elkaar over; de muziek vertelt een verhaal, onbewust gevoeld, maar nooit uitgesproken.

In 2016 vroeg de Amsterdamse Cellobiënnale vier literaire topauteurs waaronder Jan Brokken om een verhaal te schrijven waarin de cello een hoofdrol speelt. Het verhaal van Jan Brokken gaat over de cello van Anner Bijlsma. Deze zelfde cello wordt nu bespeeld door Lidy.
Is het de vorm? Die wulpse klanken, de taille, de rondbuikig- en -borstigheid? Of toch de klank, de warmte en de diepte ervan, het bereik dat even groot is als dat van de menselijke stem, een klank die zich daardoor als vanzelf nestelt in je oor?

In zijn verhaal ‘De Servais’ laat Jan Brokken de cello hartverscheurend zingen. Een vertelling waarin de cello de hoofdrol speelt. Over frustratie en succes, over adembenemende momenten – tot leven gewekt door celliste Lidy Blijdorp op de cello van Anner Bijlsma zelf.

Kaarten voor deze voorstelling zijn verkrijgbaar via de kassa van GIGANT of online via WWW.GIGANT.NL

De prijs van een toegangskaart is € 12,50, Vrienden van GIGANT en CJP pashouders betalen € 10,00.

Lidy Blijdorp is een jonge celliste met een enorme vertelkracht. Op de Amsterdamse Cellobiënnale werd zij geprezen vanwege haar ‘onthutsende muzikaliteit’. Opgeleid in Parijs behaalde ze haar master met de hoogste onderscheiding (1ière Prix avec  félicitations, 2011). Onlangs rondde ze haar studie af bij Gary Hoffman aan de prestigieuze Chapelle Musicale Reine Elisabeth. In Apeldoorn  was Lidy al enige malen te horen tijdens de Internationale Masterclasses .

Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij debuteerde met De provincie en schreef onder andere De regenvogelDe blinde passagiersDe droevige kampioenMijn kleine waanzinWaarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin en In het huis van de dichter. Veel van zijn romans zijn in diverse talen vertaald en verfilmd. Als schrijver heeft hij internationale faam verworven – The New York Times prees Jungle Rudy als een meesterwerk van verhalende non-fictie. Met Baltische zielen schreef hij een baanbrekend en grensverleggend boek, met De Vergelding bereikte hij een breed en groot publiek. Met De Kozakkentuin bewijst hij zich opnieuw als een verteller van formaat.