Jan Brokken (tekst) en Tobias Borsboom (piano) ‘De tuinen van Buitenzorg’ in Doorn

Op uitnodiging van de Kunstkring Doorn geven Jan Brokken (tekst) en Tobias Borsboom (piano) op donderdag 18 februari de concertlezing De tuinen van Buitenzorg in de Sint Maartenskerk in Doorn. In verband met Covid-19 kan er geen publiek bij zijn maar de concertlezing wordt rechtstreeks uitgezonden via livestreaming.

Als Jan Brokken op de radio De tuinen van Buitenzorg van Leopold Godowsky hoort, herinnert hij zich de brieven die zijn moeder vanuit Java en Celebes aan haar in Nederland achtergebleven zus schreef. Het is het begin van een speurtocht, naar zijn moeder voor ze zijn moeder werd, een vrouw van 22 die met een gretige nieuwsgierigheid de Javanen, Makassaren, Boeginezen en Toradja’s tegemoet treedt en hun talen leert spreken, lezen en schrijven. Een vrouw die grote tegenslagen te verwerken krijgt maar geen moment haar respect voor de Indische volken en hun cultuur verliest, tot de oorlog haar dwingt het hoofd te buigen. Tegelijkertijd beschrijft Brokken hoe Leopold Godowsky met hulp van de Indische componist Paul Seelig tot zijn meesterwerk de Java Suite kwam. De tuinen van Buitenzorg is een parel van een boek, Jan Brokken leest er passages uit voor, Tobias Borsboom speelt zes deeltjes uit de door de gamelan geïnspireerde Java Suite van Leopold Godowsky en een Javaanse dans van Paul Seelig.

Via de boekhandel kan een gesigneerd exemplaar van De tuinen van Buitenzorg besteld worden.

Datum: 18 februari

aanvang: 14.30 en 20.00 uur

plaats: livestream verbinding met

Sint Maartenskerk, Doorn

organisatie&reserveren&kaartverkoop: www.kunstkringdoorn.nl