Oratorium De Rechtvaardigen genomineerd voor De Ovatie, de prijs voor de uitzonderlijkste podiumprestaties van 2021/22

Cappella Amsterdam, Berlage Saxophone Quartet & Jan Brokken zijn genomineerd met hun oratorium De Rechtvaardigen voor De Ovatie 2022, de prijs voor de uitzonderlijkste podiumprestaties in de categorie Klassieke Muziek.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Vereniging van Theater- en Concertdirecties.

Uit het juryrapport: “In De Rechtvaardigen werden verhaal en muziek één. Het stuk over consul Jan Zwartendijk die in de Tweede Wereldoorlog duizenden Joden redde van een wisse dood kwam tot leven dankzij de indrukwekkende vertelkunst van Jan Brokken en de gedreven uitvoering door Cappella Amsterdam en het Berlage Saxophone Quartet. De mooie en effectieve nieuwe compositie van Peter Vigh vormde een aantrekkelijke combinatie met werken van Vasks, Auerbach en Sjostakovitsj. De Rechtvaardigen: een bijzonder originele productie van hoog niveau.”

De andere genomineerden zijn: Amsterdam Sinfonietta & Janine Jansen – De vier jaargetijden en Van Baerle Trio – Haydn, Verbey en Schubert.

Jan Brokken in een reactie: ‘Iedereen heeft zijn nek uitgestoken bij deze productie. Ik wil ook nadrukkelijk dirigent Daniel Reuss noemen. Dankzij de formidabele inzet van alle 30 uitvoerenden en het ongekende talent van componist Peter Vigh en de musici, is het belevenis geworden.’