Jan Brokken over ‘De rechtvaardigen’ in Boedapest

Op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade houdt Jan Brokken op woensdag 22 november de jaarlijkse Cleveringa Lezing over zijn boek De rechtvaardigen in het Joods Historisch Archief in Boedapest. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte de Nederlandse consul in Kaunas, de directeur van Philips Litouwen Jan Zwartendijk, een manier om duizenden Joodse vluchtelingen het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden ze met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog. Jan Brokken beschrijft het leven van Jan Zwartendijk en de lotgevallen van enkele ontkomen Joden in een meeslepend epos. De rechtvaardigen is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment. Een onthutsend non-fictieboek waaraan jarenlange en wereldwijde research ten grondslag ligt. Een boek dat tot Kamervragen leidde, tot een excuus van de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok aan de familie Zwartendijk en tot de uitreiking van het Ereteken voor Bewezen Moed in Goud door minister-president Mark Rutte aan de dochter en de zoon van Jan Zwartendijk. Een boek waarvan inmiddels tien vertalingen in voorbereiding zijn, waarvan de Engelse, Italiaanse, Franse, Spaanse vertaling zijn verschenen en dat de Prijs van de Italiaanse Boekverkopers 2020 won.

Steven Spielberg: ‘Als ik het verhaal van Jan Zwartendijk eerder had gekend, had ik het verfilmd.’ Bill Clinton: ‘He filled desperate lives with hope during a period of great darkness, and his actions will remain a beacon of decency and righteousness for generations to come.’

 

Datum: woensdag 22 november

Aanvang: 18.00 uur

Duur: 75 minuten met na afloop napraten onder een drankje tot 20.00 uur

Voertaal: Nederlands met simultaanvertaling in het Hongaars via koptelefoon

Plaats: Hungarian Jewish Museum and Archives,

Csányi u. 5, Budapest

1077 Hongarije

Organisatie & reserveren: Nederlandse Ambassade, Boedapest, toegang gratis