Jan Brokken over ‘De ontdekking van Holland’ in Den Haag

Op uitnodiging van Boekhandel Paagman gaat Arjan Peters op woensdag 20 maart in gesprek met Jan Brokken over zijn nieuwe boek De ontdekking van Holland in vestiging Frederik Hendriklaan in Den Haag.

Achter de witte vitrage van het Volendamse hotel Spaander ligt de kiem van een cruciale periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis. De gastvrijheid van uitbaters Leendert en Aaltje Spaander, de levendige avonden en de ateliers op de begane grond, bleken vanaf 1881 een magneet voor groten getale kunstenaars. Uit de hele wereld kwamen ze naar Volendam: ruim 1400 schilders, onder wie zo’n 200 vrouwen. Uit Engeland, de VS, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, de Scandinavische landen, Spanje, Japan.

Ze bleven er tussen de drie weken en drie jaar, een Oostenrijkse kunstenaar kwam 28 keer naar Volendam en de Fransman Hanicotte spande de kroon: hij bracht zeventien jaar in Volendam door. Zoekend naar dat speciale Hollandse licht, de dreigende luchten en het barre vissersbestaan. In het kielzog van de schilders kwamen beroemde schrijvers en componisten naar het vissersdorp, Marcel Proust, Edward Grieg, Maurice Ravel. Jan Brokken wekt deze hele vergeten geschiedenis op schitterende tot leven in een grabbelton aan verhalen, de ene nog mooier dan de andere.

 

Datum: 20 maart

tijd: 19.00 uur

boekverkoop&signeren: na afloop, om 20.30 uur

plaats: Boekhandel Paagman,

Frederik Hendriklaan 217,

2582 CB Den Haag

organisatie&reserveren: www.paagman.nl