Jan Brokken over De ontdekking van Holland in Hilversum

Ooit zaten ze tegenover elkaar aan de verslaggeversdesk van dagblad Trouw, op donderdag 21 maart interviewt Cisca Dresselhuys haar vroegere collega Jan Brokken over De ontdekking van Holland in Hilversum.

Achter de witte vitrage van het Volendamse hotel Spaander ligt de kiem van een cruciale periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis. De gastvrijheid van uitbaters Leendert en Aaltje Spaander, de levendige avonden en de ateliers op de begane grond, bleken vanaf 1881 een magneet voor groten getale kunstenaars. Uit de hele wereld kwamen ze naar Volendam: ruim 1400 schilders, onder wie zo’n 200 vrouwen. Uit Engeland, de VS, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, de Scandinavische landen, Spanje, Japan. Ze bleven er tussen de drie weken en drie jaar, een Oostenrijkse kunstenaar kwam 28 keer naar Volendam en de Fransman Hanicotte spande de kroon: hij bracht zeventien jaar in Volendam door. Zoekend naar dat speciale Hollandse licht, de dreigende luchten en het barre vissersbestaan. In het kielzog van de schilders kwamen beroemde schrijvers en componisten naar het vissersdorp, Marcel Proust, Edward Grieg, Maurice Ravel. Jan Brokken wekt deze hele vergeten geschiedenis op schitterende wijze tot leven in een grabbelton aan verhalen, de ene nog mooier dan de andere.

 

Datum: 21 maart

tijd: 19.30 – 21.00 uur

boekverkoop&signeren: na afloop

plaats: Bibliotheek,

’s Gravelandseweg 55,

1017 EH Hilversum

organisatie&reserveren: Hilversum in Gesprek