Jan Brokken over ‘De ontdekking van Holland’ in Leiden

Op uitnodiging van Boekhandel Kooyker en ter gelegenheid van de Boekenweek 2024 geeft Jan Brokken op dinsdag 19 maart een lezing over zijn nieuwe boek De ontdekking van Holland in Boekhandel Kooyker in Leiden.

Achter de witte vitrage van het Volendamse hotel Spaander ligt de kiem van een cruciale periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis. De gastvrijheid van uitbaters Leendert en Aaltje Spaander, de levendige avonden en de ateliers op de begane grond, bleken vanaf 18881 een magneet voor groten getale kunstenaars. Uit de hele wereld kwamen ze naar Volendam: ruim 1400 schilders, onder wie zo’n 200 vrouwen. Uit Engeland, de VS, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, de Scandinavische landen, Spanje, Japan. Ze bleven er tussen de drie weken en drie jaar, een Oostenrijkse kunstenaar kwam 28 keer naar Volendam en de Fransman Hanicotte spande de kroon: hij bracht zeventien jaar in Volendam door. Zoekend naar dat speciale Hollandse licht, de dreigende luchten en het barre vissersbestaan. In het kielzog van de schilders kwamen beroemde schrijvers en componisten naar het vissersdorp, Marcel Proust, Edward Grieg, Maurice Ravel. Jan Brokken wekt deze hele vergeten geschiedenis op schitterende tot leven in een grabbelton aan verhalen, de ene nog mooier dan de andere.

 

Datum: 19 maart

aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

boekverkoop&signeren: na afloop

plaats: Boekhandel Kooyker,

Breestraat 89,

2311 CK Leiden

toegang: 10 euro (inclusief koffie of thee)

kaartverkoop&reserveren: info@kooyker.nl  of bel 071-3040130