Jan Brokken over ‘De ontdekking van Holland’ in Rhoon 

 Een wel heel bijzondere avond. Op dinsdag 23 april leest Jan Brokken een paar passages voor uit De ontdekking van Holland en geven Jeroen van Veen (piano) en Joachim Eijlander (cello) daar muzikale impressies bij. Met werken van Jeroen van Veen zelf, enkele van zijn Minimal Preludes, en van de componisten die in Hotel Spaander in Volendam logeerden: Edvard Grieg, Julius Röntgen en Maurice Ravel. Dit alles in de Dorpskerk van Rhoon. Met nog een verrassing: Jan Brokken krijgt de Erepenning van de gemeente Albrandswaard (Rhoon, Portland en Poortugaal) uitgereikt vanwege de meeslepende manier waarop hij de regio waar hij opgroeide in zijn boeken heeft beschreven.

Achter de witte vitrage van het Volendamse hotel Spaander ligt de kiem van een cruciale periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis. De gastvrijheid van uitbaters Leendert en Aaltje Spaander, de levendige avonden en de ateliers op de begane grond, bleken vanaf 18881 een magneet voor groten getale kunstenaars. Uit de hele wereld kwamen ze naar Volendam: ruim 1400 schilders, onder wie zo’n 200 vrouwen. Uit Engeland, de VS, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, de Scandinavische landen, Spanje, Japan. Ze bleven er tussen de drie weken en drie jaar. Jan Brokken wekt deze hele vergeten geschiedenis op schitterende tot leven in een grabbelton aan verhalen, de ene nog mooier dan de andere.

 

Datum: 23 april

tijd: 20.00 uur

boek- en cdverkoop&signeren: in de pauze, na afloop

plaats: Dorpskerk Rhoon,

Dorpsdijk 65,

3161 KD Rhoon

kaartverkoop&reserveren: www.klassiekinrhoon.nl