27 september verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact ‘Mata Hari, de ware en de legende’

Mata Hari, die in 1917 na een geheim proces wegens spionageactiviteiten ter dood werd veroordeeld, is nog altijd een van de grote legendes van vaderlands avonturisme: een Fries meisje dat als oosterse naaktdanseres een van de meest fameuze sterren van de Parijse belle époque werd.

Toch duurde het bijna zestig jaar totdat er een betrouwbare biografie van haar geschreven werd, die tegelijkertijd een scherp beeld geeft van een tijdperk – door niemand minder dan Jan Brokken.

In deze geheel herziene en met nieuwe informatie aangevulde editie beschrijft Brokken op grond van interviews, artikelen, archiefstukken en memoires van tijdgenoten het veelbewogen leven van Margaretha Zelle, de danseres die het publiek in extase bracht, totdat haar zucht naar geld en avontuur haar noodlottig werd en ze verstrikt raakte in de netten van de Franse en Duitse inlichtingendiensten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op 15 oktober is het honderd jaar geleden dat ze voor het vuurpeloton stierf. Niet geblinddoekt, naar haar laatste wens.

Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Ook internationaal verwierf hij faam met o.a. De gloed van St. Petersburg, De regenvogel, De blinde passagiers, Mijn kleine waanzin, Baltische zielen, In het huis van de dichter, De vergelding en De Kozakkentuin.

Paperback | 256 blz. | isbn 978 90 467 0647 3 | €12,50 | 27 september 2017 | verschijnt ook als e-book