Jan Brokken over ‘De rechtvaardigen’ in Papendrecht

Op uitnodiging van de Culturele Raad Papendrecht geeft Jan Brokken op woensdag 3 april een lezing over zijn jongste boek De rechtvaardigen in Papendrecht. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte de Nederlandse consul in Kaunas (Litouwen) een manier om duizenden Joodse vluchtelingen het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden ze met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog. Het verhaal van de in Rotterdam geboren Jan Zwartendijk is even verheffend als heldhaftig. In de korte tijd dat hij er de gelegenheid toe had schreef hij duizenden visa uit. Jan Brokken beschrijft het leven van Jan Zwartendijk en de lotgevallen van enkele ontkomen Joden  in een meeslepend epos. De rechtvaardigen is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment. Een combinatie van Baltische zielen en De vergelding. Een onthutsend non-fictieboek waaraan jarenlange en wereldwijde research ten grondslag ligt. Een boek dat tot Kamervragen leidde en tot een excuus van de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok aan de familie Zwartendijk.

Steven Spielberg: ‘Als ik het verhaal van Jan Zwartendijk eerder had gekend, had ik het verfilmd.’ Bill Clinton: ‘He filled desperate lives with hope during a period of great darkness, and his actions will remain a beacon of decency and righteousness for generations to come.’

Boekverkoop. Jan Brokken zal in de pauze signeren.

 

Datum: 3 april

aanvang: 20.00 uur

plaats: Bibliotheek Papendrecht

Veerweg 135

3351 HC Papendrecht

organisatie&kaartverkoop&eserveren: online te bestellen bij secretariaat CRR bij Wendy van der Hoeven, w.vdhoeven@papendrecht.nl

of bij de bibliotheek Papendrecht

NB deze lezing moest Jan Brokken op 13 maart op het laatste moment afzeggen vanwege persoonlijke omstandigheden maar de Culturele Raad Papendrecht wilde hem heel graag en heel snel terughebben. Vandaar: woensdag 3 april