Stedevaart, het nieuwe boek van Jan Brokken, verschijnt op 28 januari

Op 28 januari verschijnt  Stedevaart. In dit nieuwe boek beschrijft Jan Brokken 22 steden aan de hand van 22 markante persoonlijkheden – beeldende kunstenaars, schrijvers, componisten, architecten, politici, geleerden of een boekbinder – die de geest van de stad incarneren. Hij begint met Mahlers thuisoord (Amsterdam) en waaiert dan over de wereld uit: de stad van Morandi (Bologna), Čiurlionis (Vilnius), Donizetti (Bergamo), Nishida (Kyoto), Frank Gehry (Bilbao), Eva Mameli Calvino (Cagliari), Félix Houpuët-Boigny (Yamoussoukro), Calatrava (Valencia), Joseph Beuys (Düsseldorf), Tip Marugg (Otrobanda), Pēteris Vasks (Aizpute), Iosif Raiskin & Dmitri Sjostakovitsj (Sint-Petersburg), Satie (Parijs), en blijft soms weer dicht bij huis: Hobbema (Middelharnis), Chouchou Debussy (Arcachon) of zijn schoonmoeder (Bordeaux).

Op speelse wijze rijgt Jan Brokken de verhalen aaneen, laat het onzichtbare en geheimzinnige van steden zien en maakt van zijn impressies en belevenissen een halve autobiografie. Het omvangrijke en rijk geïllustreerde Stedevaart barst van de vitaliteit, kennis, eruditie, nieuwsgierigheid. Het is een heerlijk boek om bij weg te dromen of om mee te nemen op reis.

– ‘Waarschuwing: Brokken lezen kan leiden tot reisdrift’ – Tzum

‘Brokken blijft de onbetwistbare meester van de verhalende non-fictie.’ – De Standaard