Jan Brokken over De rechtvaardigen in Olst

Op uitnodiging van Bibliotheek Salland en in het kader van 75 jaar Bevrijding geeft Jan Brokken op zondag 8 maart een lezing over zijn boek De rechtvaardigen in de bibliotheek van Olst. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte de Nederlandse consul in Kaunas, de directeur van Philips Litouwen Jan Zwartendijk, een manier om duizenden Joodse vluchtelingen het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden ze met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog. Jan Brokken beschrijft het leven van Jan Zwartendijk en de lotgevallen van enkele ontkomen Joden in een meeslepend epos. De rechtvaardigen is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment. Een combinatie van Baltische zielen en De vergelding. Een onthutsend non-fictieboek waaraan jarenlange en wereldwijde research ten grondslag ligt. Een boek dat tot Kamervragen leidde en tot een excuus van de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok aan de familie Zwartendijk.

Steven Spielberg: ‘Als ik het verhaal van Jan Zwartendijk eerder had gekend, had ik het verfilmd.’ Bill Clinton: ‘He filled desperate lives with hope during a period of great darkness, and his actions will remain a beacon of decency and righteousness for generations to come.’

Jan Brokken signeert in de pauze.

 

Datum: 8 maart

aanvang: 14.30 uur

plaats: Bibliotheek Salland,

Vestiging Olst,

Jan Schamhartstraat 5F,

8121 CM Olst

kaarten&reserveren&organisatie: www.bibliotheeksalland.nl