Jan Brokken over ‘De tuinen van Buitenzorg’ in Schagen

Jan Brokken opent de verlate Boekenweek 2021 in Schagen. Op uitnodiging van Boekhandel Plukker vertelt hij op vrijdagavond 28 mei over de ontstaansgeschiedenis van De tuinen van Buitenzorg. In de boekhandel, een mooie, ruime, prachtige boekhandel, voor een publiek van maximaal 30 personen dat op geruime afstand van elkaar zit. Na een korte uiteenzetting gaat Jan Brokken in gesprek met de aanwezigen. En signeert na afloop zijn boeken. Een ouderwetse literaire avond kortom.

Als Jan Brokken op de radio De tuinen van Buitenzorg van Leopold Godowsky hoort, herinnert hij zich de brieven die zijn moeder vanuit Java en Celebes aan haar in Nederland achtergebleven zus schreef. Het is het begin van een speurtocht, naar zijn moeder voor ze zijn moeder werd, naar een vrouw van 23 die met een gretige nieuwsgierigheid de Javanen, Makassaren, Boeginezen en Toradja’s tegemoet treedt en hun talen leert spreken, lezen en schrijven. Een vrouw die grote tegenslagen te verwerken krijgt maar geen moment haar respect voor de Indische volken en hun cultuur verliest, tot de oorlog haar dwingt het hoofd te buigen. De tuinen van Buitenzorg is een parel van een boek over de fascinatie voor andere culturen.

 

Datum: 28 mei

aanvang: 20.00 uur

duur: programma zonder pauze, tot 21.30 uur

plaats: Boekhandel Plukker

Gedempte Gracht 71-75,

1741 GB Schagen

organisatie&reserveren: info@boekhandelplukker.nl