Jan Brokken in ‘Le Grand Tour, autoportrait de l’Europe par ses écrivains’

Op woensdag 2 maart wordt tijdens een diner-débat in het Hôtel de la Marine aan de Place de la Concorde in Parijs de bundel Le Grand Tour, autoportrait de l’Europe par ses écrivains gepresenteerd, in aanwezigheid van de 27 auteurs uit alle 27 Europese landen, en enkele hooggeplaatste politici uit de EU. De bloemlezing met fictie en non-fictie verhalen is een initiatief van de samensteller, de Franse schrijver Olivier Guez, uitgeverij Grasset en het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken, ter gelegenheid van het Franse voorzitterschap van de Europese Unie van 1 januari tot 1 juli 2022.

In de omvangrijke bundel wordt Duitsland vertegenwoordigd door Daniel Kehlman, Oostenrijk door Eva Menasse, België door Lize Spit, Bulgarije door Kapka Kassabova, Denemarken door Jens Christian Grøndahl, Estland door Tiit Aleksejev, Spanje door Fernando Aramburu, Finland door Sofi Oksanen, Frankrijk door Maylis de Kerangal, Italië door Rosella Postorino, Litouwen door Tomas Venclova, Polen door Agata Tuszynska, Portugal door Lidia Jorge, Roemeniê door Norman Manea, Slowakije dooor Michal Hvorecky, Zweden door Björn Larsson, om maar enkele grote namen te noemen. En Nederland door Jan Brokken, die met een non-fictie verhaal komt, Mademoiselle Wilhelmina est délicieuse, dat zich afspeelt in de schilderskolonie in Volendam, tussen 1880 en 1930, waar Noorse, Zweedse, Duitse, Nederlandse, Belgische, Franse, Engelse schilders maanden en soms wel jaren achtereen met elkaar optrokken of, tijdens de Eerste Wereldoorlog, met elkaar op de vuist gingen.

Naar aanleiding van Le Grand Tour, dat bij uitgeverij Grasset verschijnt, vinden dit voorjaar overal in Europa literaire debatten plaats. Het is al zo goed als zeker dat Jan Brokken deelneemt aan een debat met Olivier Guez, schrijver van o.a. De verdwijning van Josef Mengele, en Jens Christian Grøndahl, schrijver van Dagen van gras en Portret van een man, eind maart in Kopenhagen, en aan een debat met Olivier Guez en de Poolse Agata Tuszynska, schrijver van Vera Gran, De zangeres van het getto van Warschau, op 3 mei in Bozar in Brussel. Nadere gegevens zullen op de Agenda verschijnen.